Choroby uk艂adu pokarmowego - naturalna suplementacja, aby im zapobiec.

Dobrze od偶ywiony uk艂ad pokarmowy

Od偶ywianie jest kluczowe dla dzia艂ania naszych organizm贸w. Choroby uk艂adu pokarmowego nie nale偶膮 do 艂atwych. To, co jemy, ale r贸wnie偶 jak jemy ma wp艂yw na wi臋kszo艣膰 proces贸w 偶yciowych. Zr贸偶nicowana i zbilansowana dieta jest kluczem do utrzymania zdrowia, a samo od偶ywianie konieczne do pozyskania energii.

Uk艂ad pokarmowy to najd艂u偶szy uk艂ad w organizmie ludzkim. Zanim jedzenie stanie si臋 energi膮 musi przeby膰 d艂ug膮 drog臋. Organizm nie potrafi bezpo艣rednio wykorzysta膰 pokarmu, dlatego jest on poddany wielu przemianom mechanicznych (np. prze偶uwanie) oraz chemicznym (np. rozk艂ad pokarmu pod wp艂ywem sok贸w trawiennych).

Dzia艂anie uk艂adu pokarmowego jest bardzo z艂o偶one. W najwi臋kszym skr贸cie mo偶na go podzieli膰 na trzy etapy: trawienie, kt贸re nast臋puje w 偶o艂膮dku, wch艂anianie warto艣ci od偶ywczych, za kt贸re odpowiada jelito cienkie oraz przetwarzanie resztek po偶ywienia w ka艂, co nast臋puje w jelicie grubym.

Z艂e funkcjonowanie cho膰by jednego z element贸w prowadzi do zaburzenia dzia艂ania ca艂ego uk艂adu. Jego z艂e dzia艂anie mo偶e si臋 objawia膰 dolegliwo艣ciami w postaci niestrawno艣ci, a w konsekwencji prowadzi膰 do ci臋偶kich chor贸b, jak np. rak.

   Sprawd藕 naturalne produkty dla uk艂adu pokarmowego od Nature’s Sunshine!

Choroby uk艂adu pokarmowego – jak im zapobiega膰?

Choroby uk艂adu pokarmowego - jak im zapobiega膰?

Alergia pokarmowa

zesp贸艂 objaw贸w zachodz膮cych w organizmie b臋d膮cych wynikiem spo偶ycia pokarmu, w kt贸rym dolegliwo艣ci uwarunkowane s膮 przez mechanizmy immunologiczne. Reakcje alergiczne wyst臋puj膮 tylko u pewnej grupy i mog膮 pojawia膰 si臋 po spo偶yciu nawet ma艂ej ilo艣ci pokarmu.

Anemia (niedokrwisto艣膰)

choroba uk艂adu pokarmowego objawiaj膮ca si臋 niedostateczn膮 ilo艣ci膮 hemoglobiny i erytrocyt贸w we krwi. powoduje zbyt ma艂e dostarczenie tlenu do kom贸rek. mo偶e by膰 spowodowana czynnikami genetycznymi, 艣rodowiskowymi lub 偶ywieniowymi.

G艂贸wn膮 przyczyn膮 awitaminozy jest niew艂a艣ciwa dieta. Odpowiednio zbilansowane posi艂ki dostarczaj膮 organizmowi odpowiedniej ilo艣ci witamin, mikroelement贸w i sk艂adnik贸w od偶ywczych:
witamina A 鈥 鈥瀔urza 艣lepota鈥 lub 鈥炁沴epota zmierzchowa鈥, os艂abienie odporno艣ci organizmu, zmiany na rog贸wce, pogorszenie kondycji w艂os贸w i paznokci, zesp贸艂 suchego oka
witamina D 鈥 krzywica u dzieci, zwi臋kszone ryzyko powstawania chor贸b autoimmunologicznych np. cukrzycy typu ii, brak witaminy d mo偶e mie膰 znaczenie w zapadalno艣ci na niekt贸re nowotwory np. raka jelita grubego
witamina E 鈥 pogorszenie kondycji sk贸ry, problemy z koncentracj膮, negatywny wp艂yw na p艂odno艣膰
witamina K 鈥 zaburzenia mineralizacji ko艣ci, osteoporoza, zaburzenia krzepni臋cia
witamina C 鈥 szkorbut (os艂abienie i krwawienie z dzi膮se艂 oraz wypadanie z臋b贸w), krucho艣膰 i p臋kanie naczy艅
witamina B12 鈥 niedokrwisto艣膰

Zesp贸艂 jelita dra偶liwego

Zesp贸艂 jelita dra偶liwego to przewlek艂a choroba uk艂adu pokarmowego, kt贸ra dotyczy jelita cienkiego i grubego objawiaj膮ca si臋 b贸lami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypr贸偶nie艅: biegunkami lub zaparciami. Cz臋sto odczuwane s膮 wzd臋cia, zgaga, gazy, bolesno艣膰 brzucha. Przewlek艂e dolegliwo艣ci jelitowe negatywnie wp艂ywaj膮 na stan psychiczny chorych i zaburzaj膮 prawid艂owe od偶ywianie. Na zesp贸艂 jelita dra偶liwego cierpi ok. 20% populacji. A偶 2 razy cz臋艣ciej schorzenie dotyczy kobiet.

Choroba wrzodowa (wrzody)

Polega na miejscowym ubytku b艂ony 艣luzowej w 偶o艂膮dku lub dwunastnicy, na skutek upo艣ledzenia mechanizmu obronnego 艣luz贸wki przed dzia艂aniem kwa艣nego soku 偶o艂膮dkowego.

Choroba trzewna uk艂adu pokarmowego

Celiakia (Choroba trzewna uk艂adu pokarmowego)

Wra偶liwo艣膰 na gliadyn臋 – bia艂ko zawarte w ziarnie pszenicy i 偶yta oraz ich przetworach. Powoduje uszkodzenie jelit, zaburzenia wch艂aniania i niedo偶ywienia. Osoby chore na celiaki臋 musz膮 stosowa膰 specjalne produkty bezglutenowe.

Cukrzyca

Choroba metaboliczna uk艂adu pokarmowego objawiaj膮ca si臋 zaburzeniami regulacji poziomu glukozy we krwi i jej wykorzystania przez tkanki. Mo偶e by膰 spowodowana niedostatkiem insuliny (cukrzyca typu I 鈥 insulinozale偶na) lub odporno艣ci膮 tkanek na jej dzia艂anie (cukrzyca typu II 鈥 nieinsulinozale偶na).

Hipercholesterolemia

Podwy偶szony poziom cholesterolu w surowicy krwi, uznawany za czynnik ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Mia偶d偶yca

Przewlek艂a choroba uk艂adu pokarmowego polegaj膮ca na gromadzeniu si臋 w b艂onie wewn臋trznej t臋tnic (g艂贸wnie aorty t臋tnic wie艅cowych i m贸zgowych) cholesterolu i innych lipid贸w. Prowadzi to do chor贸b wie艅cowych, udar贸w, powstania t臋tniaka, zawa艂u
serca.

Choroby w膮troby

W膮troba odpowiada za produkcj臋 偶贸艂ci, koniecznej w procesie trawienia. Wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn: lek贸w i alkoholu. Odpowiada za prawid艂ow膮 gospodark臋 hormonaln膮, magazynuje 偶elazo i niekt贸re witaminy. Jest wiele chor贸b w膮troby: wirusowe zapalenie w膮troby typu A, B, C, marsko艣膰 w膮troby, grzybicze infekcje w膮troby, st艂uszczenie w膮troby.

 

   Sprawd藕 naturalne produkty dla uk艂adu pokarmowego od Nature’s Sunshine!

艢wiadomy cz艂owiek - 艣wiadomy warto艣ci zdrowia i konieczno艣ci dbania o zdrowie. Preferuj臋 profilaktyk臋. Jak to czyni臋? - 艣wiadomym uzupe艂nianiem codziennej diety najlepszymi suplementami. Niezale偶ny dystrybutor produkt贸w Nature's Sunshine. Zar贸wno ja, jak i moja ca艂a Rodzina stosujemy suplementy i kosmetyki NSP regularnie.

3 Comments

  1. Visitor Rating: 5 Stars

  2. Visitor Rating: 5 Stars

  3. This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *